torstai 5. syyskuuta 2013

Xie xie!

Na li  ja sitten huudellaan joko zhuo tai you! Eli näin operoit taksissa kiinaksi. Ensin näytät kartasta paikan ja sanot na li ja kun ollaan lähellä katsot puhelimen kartasta että oikealle vai vasemmalle. Näitä suuntia ilmaiset sanoin zhuo tai you. Lopuksi perillä pari markkaa kuskille ja huikataan sujuvalla kiinalla kiitokset xie xie!

Shanghai on samaan aikaan todella kallis ja todella halpa. Tästä todisteena paikallisessa pikaruokalan näköisessä paikassa vedetty lounas hintaan 1,9 e, kokisten kera. Toisaalta yöelämässä saattaa joutua maksamaan drinkistä 10 euroa...

Tuontikama maksaa todella paljon, silti neliökilometrin alueella on kolme Bossin, Guccin ja Pradan myymälää, joissa kaikissa neljä kerrosta. Kiinalaisia on todella paljon ja sinne sekaan mahtuu myös todella paljon rikkaita (Ei paljon kommunismi haise!). Köyhät suomalaiset opiskelijat tyytyivät tällä kertaa vain ihmettelemään tätä luksuskaman määrää. Toisaalta kiinassa valmistetut asiat ovat halvempia esim AIDOT niken free 5.0 kengät niken kaupasta 36e ja converset noin 40e Conversen liikkeestä. Täällä kaikki iso ja hieno on Singapore tai Hong Kong omisteista eli tästä vedämme johtopäätöksen, että paikalliset on pers aukisia.

Vuokrataso on Kiinan ylivoimaisesti korkein ja muiden kylien vuokrat voi suoraan kertoa kahdella päästääkseen lähelle Shanghain vuokratasoa. Shanghai on todella vetovoimainen kaupunki ja kokoajan rakennetaan uutta. Expatit ovat nostaneet hintatasoa vähän joka puolella ja eniten tämä näkyy vuokrissa. Tilanne on kuitenkin melko kesy verrattuna Hong Kongiin jossa Shanghain vuokrat voi kertoa kolmella. Nyt tarkoitan siis vuokrilla sitä vuokraa, jonka ulkomaalaiset kiinaa taitamattomat keskustan lähettyvillä asuvat henkilöt joutuvat maksamaan. 

Suomalaisia on Shanghaissa yli 1000, joka on minusta aika paljon. Shanghain suomalaisten yhteisö on tiivis ja täällä touhutaan paljon asioita keskenään. Mekin olemme jo syyllistyneet tähän kanarianturistien peri syntiin ja olemme hengailleet vain suomalaisten kanssa (tämä annetakoon anteeksi, sillä emme tunne vielä muita.) Kävimme suomalaisten tuttavien kanssa syömässä ja "salakapakassa". Salakapakka oli tosi hieno cocktail baari johon ei päässyt sisälle jos ei tiennyt ovikoodia ja reissusta jäi mieleen myös vessaan pääsyn vaikeus. Jokainen voi itse mennä paikan päälle ja todeta, että baarissa on muutakin outoa kuin ovikoodi... Huomenna sitten vuorossa suomalaisten back to Shanghai paardit!

Kuvia ei olla otettu, koska kumpikin on ihmetellyt kaupunkia suu auki ja yksinkertaisesti unohtanut ottaa kuvia. Ajattelimme hommatta halvalla jonkun sonyn tai canonin piraattikameran ja alkaa sitten aktiivisemmin kuvaamaan ja jakamaan otoksia muillekkin.

Lopuksi pieni avautuminen kiinalaisista. Meillä Suomessa vallitsee käsitys siitä että kiinalainen pikku-ukko on helvetin tehokas työkone joka raataa niska limassa 15 tuntia päivässä kahdessa eri työpaikassa. Noh asia ei kuitenkaan ole näin! Todellisuudessa tuo pikku-ukko on aika laiska kaveri, joka vaeltelee  pitkin katuja noin yhden kilometrin tuntivauhtia ja vähät välittää jos kävelee päin maitonaamaa tai jos maitonaama yrittää päästä ohi. Tuo kiinalainen pikku-ukko jatkaa samaa vaeltamista ja haahuilua työpaikassaan ja asioita on melko vaikea saattaa loppuun. Kiinalainen pikku-ukko myös rakastaa nukkumista yli kaiken, joten hän nukkuu metrossa, taksissa, puistossa, töissä, IKEASSA!!! ja ravintoloissa.

Päivän treenivinkki: Niket jalkaan ja pitkä aerobinen!

Over and out,
-Kuutti

2 kommenttia: