sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tokio

Nyt on Japanista kotiuduttu ja täytyy sanoa, että kylläpä löytyi erilainen paikka 3h lentomatkan päästä. Japani ja Kiina ovat keskenään kuin yö ja päivä. Kulttuurit ovat täysin päinvastaiset ja ainoa yhdistävä tekijä taitaa olla riisin syöminen. Erot kiinalaisten ja japanilaisten välillä pähkinänkuoressa: Japanilaiset on ystävällisiä kiinalaiset ei, japanilaiset ovat kohteliaita kiinalaiset ei, japanissa noudatetaan sääntöjä kiinassa ei, japanissa yhteisö menee yksilön edelle kiinassa yksilö yhteisön edelle.

Tokion kylä on todella hujan hajan, jopa Shanghaihin verrattuna. Tokiossa ei ole varsinaista keskustaa vaan kaupungista löytyy useita keskittymiä joissa on nähtävää ja koettavaa. Shanghaissa on kolme-neljä keskustaa riippuen miten karttaa haluaa tulkita. Tokiossa samanlaisia keskittymiä on melkein kymmenen. Me olimme tokiossa kolme kokonaista ja kaksi puolikasta päivää, joten emme edes ehtineet näkemään kaikkea. Suositeltava aika Tokion tutkimiseen olisi about viikko. Tarkoituksena oli kuitenkin nähdä mahdollisimman paljon, joten Maria oli suunnitellut meille kellontarkan päiväohjelman ja siitä ei lipsuttu. Aluksi Maria sai toimia myös suunnistajana, mutta se ei ollut ihan niin fiksu päätös, joten Kuutti sai ylennyksen suunnistusmestariksi.

Meidän ensimmäinen hotellimme sijaitsi Minaton alueella lähellä Ginzaa. Tokiossa hotellin voi bookata melkein mistä vaan, suositeltavaa kuitenkin, että hotelli sijaitsee JR-linen Loopin varrella. Loop on junalinja, jonka varrella kaikki isommat paikat ovat. Liikkuminen Tokiossa oli alkuun melko sekavaa, sillä kaupungissa on kolmessa omistuksessa olevia metrolinjoja ja jokaisella yhtiöllä on omat liput. Kun yhden päivän sekoilun jälkeen hahmottaa kuinka linjat toimivat, niin homma helpottuu kummasti. Takseilla ei ajeltu, koska ne ovat kalliimpia kuin Suomessa. Yleisesti Tokion joukkoliikkenne on huonompi kuin Shanghain.

Tokiossa vierailunarvoiset kaupungin osat ovat Ueno, Shibuya, Shinjuku, Harajuku, Odaiba island ja Akihabara. Me ehdimme vierailla näistä paikoista kaikissa. Karttaa katsomalla selviää, että Shibuya, Harajuku ja Shinjuku sijaitsevat lähekkäin, joten siinä on yhdeksi päiväksi tekemistä. Shinjukussa kannattaa käydä Government buildingin ILMAISELLA näköalatasanteella, kirkkaana päivänä näkyy mt. Fujille asti. Shinjuku on Tokion uuttaa trendikästä aluetta, jota monet pitävät "keskustana". Harajukussa on hipsteriostoskatu, josta bongasimme herra Monroen. Shibuya on Tokion kuuluisinta aluetta ja sitä näkee usein telkkarista.

Ueno ja Akihabara ovat melko lähekkäin joten siinä taas kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ueno on vanhaa Tokiota, joka on hyvin erilaista muuhun kaupunkiin verrattuna. Ueno muistutti itseasiassa melko paljon Kiinaa. Uenosta löytyy myös iso puistoalue, joka oli vielä näin syksylläkin ihan vierailemisen arvoinen paikka. Illalla Uenosaa on luultavasti vähemmän nähtävää kuin päivällä. Akihabarasta löytyy niin paljon elektroniikkaa, että ei mitään järkeä. Se on myös animefanien keskuudessa tosi suosittu paikka. Akihabarassa elektroniikka oli vähän edullisempaa kuin Suomessa. Tokio oli muutenkin hintatasoltaan vähän Suomea edullisempi.

Odaiban saarella saa menemään koko päivän, vaikka se alueena onkin melko pieni. Odaiballa on paljon ostoskeskuksia ja ravintoloita ja lisäksi saari tarjoaa todella hienot näkymät. Itse saarelle meneminen on jo kokemus. Saarelle mennään joko lautalla tai sitten kumipyöräjunalla älyttömän hienoa 1km pitkää siltaa pitkin. Saarelta löytyy myös vapaudenpatsas(?). Me eksyimme Odaiballa erääseen indoor videopelihuvipuistoon. Oli kyllä kokemisen arvoinen, vaikka tulikin vähän paha olo. Lisäksi saarella on  iso pelihalli, jossa pääsee mm. golffaamaan simulaattoriin ja lyömään baseballia.

Alunperin meidän piti lähteä viimeiseksi yöksi onsen ryokaniin johonkin Tokion lähettyville. Taloudellisista ja aikataulullisista syistä hautasimme idean ja vietimme myös viimeisen päivän cityssä.  Onsen Ryokanit ovat siis kuumille lähteille perustettuja majataloja. Toinen hotellimme sijaitsi Ninonbashin kaupunginosassa. Ninonbashi on enemmän toimistoaluetta, mutta silti ihan siisti ja mukava. Kunnon rahoitushärkinä vierailimme Tokion pörssissä, joka oli ihan hotellimme vieressä.

Tokiossa ruoka on älyttömän hyvää jos tykkää japanilaisesta tai italialaisesta. Me keskityimme tällä reissulla japanilaiseen ruokaan. Kokeilemisen arvoisia ruokia: Tempura, sushi ja sashimi, lihakipot ja grilliruoka (Yakitori).

Päivän treenivinkki: Larry Scott Giant Set

3 kommenttia:

  1. maria suunnistajana hahahahahahhahhah ei voi olla kuin katastofi ;) -lape

    VastaaPoista
  2. Nice!! Paljonhan te ootte kerennyt :) Tosiaan Kiinan ja Japanin väliset kulttuurierot huomaa aika radikaalisti varsinkin, jos vierailee niissä peräkkäin!! Me lennettiin Kiinan kautta aikoinaan kotia ja meni hermot kiinalaisten huonoihin tapoihin alle 5 tunnissa Japanissa asumisen jälkeen :D

    VastaaPoista
  3. Luopio oisitpa nähny mut yks päivä kiireessä juoksemassa ihan täysillä väärään metroon.. hups!

    Ja Kaisa, Tokio oli niin ihana!! Kiitos vielä vinkeistä ja löysimpä mä sieltä Takeshita streetiltä mulle housutkin kun vähän luin vinkkejä sun blogista!

    VastaaPoista