lauantai 2. marraskuuta 2013

Daxue

Opiskelijakulttuuri, tiedotus, aktiviteetit, aikataulut, vaihtarielämä, viihtyvyys, haastavuus. Kaikkia yhdistää yksi asia. Meiyou eli ei oo.

Blogin suurensuuri lukijakunta on toivonut opiskeluun liittyvää päivitystä, joten nyt tulee sellainen. Toivotaan ettei tuleva teksti vie työleirille rakentamaan junarataa johonkin sisä-mongoliaan. Kouluun liittyviä juttuja ei ole tosiaan kauheasti julkaistu, koska siitä ei ole juuri mitään kerrottavaa. Mutta sitten asiaan.

Lähdetään liikkeelle yliopiston yleisestä viihtyvyydestä, opiskelijakulttuurista ja vaihtarielämästä. Suomessa on totuttu siihen, että koulu järjestää niin paljon aktiviteettejä, että kaikkea ei ehdi nähdä ja kokea koko opiskeluaikana. Suomessa, ainakin LUTissa, pidetään vaihtereista huolta ja he ovat tervetulleita kaikkiin koulun tapahtumiin ja samoin heille järjestetään omia tapahtumia. Vaihtareilla on tutorit ja kurssitarjonta on lähes loputon (= kaikki kurssit joiden kieli on englanti ml. kielikurssit). Opiskelutilat ovat ensiluokkaiset ja koulussa tulee kiireisimpänä aikana oltua yli 12 tuntia päivässä, joten tilojenkin pitää olla sen mukaiset.

Täällä meidän kohdeyliopistossa meininki on todellakin päinvastainen. Koko kampus on lähtökohtaisesti niin rähjäinen ja epäviihtyisä ettei se pysty tarjoamaan minkäänlaista aktiviteettia. Olemme löytäneet kampusalueelta tasan yhden hengailupaikan, joka on vaihtareiden dormin aulu, josta löytyy yksi vanha sohva. Koulun käytävät ja luokkatilat ovat huonokuntoisia ja epäsiistejä ja bonuksena virtsan haju. En olettanut missään vaiheessa tulevani LUTin tasoiseen kompleksiin, mutta totta puhuen en odottanut myöskään ihan näin kehnoa paikkaa. Mielipiteeni koulusta ei ole vain minun vaan voin puhua myös muiden vaihtareiden puolesta. Suurimmat puutteet olkoon nyt sitten vaikka huono yleiskunto ja vapaa-ajan vietto mahdollisuudet.

Opiskelijakulttuuriin ei ole meidän koulussa törmätty. Kahden kuukauden aikana ei ole kuultu eikä nähty, että koulu järjestäisi yhtään mitään ja ei koulussa taida olla edes mitään järjestöjä tai kerhoja, jotka puuhailisivat jotain yhteisen hyvän eteen. Koulun kautta ei siis pääse tutustumaan yhtään kehenkään sillä vaihtarit on vielä eristetty omille kursseille, joita ei pystynyt vaihtamaan vasta kuin pienen neuvottelun jälkeen. Vaihtamisen jälkeen käymme edelleen kursseilla joilla on vain muita vaihtareita. Me asumme Marian kanssa kampuksen ulkopuolella, joten meillä on vielä heikommat mahdollisuudet verkostoitua yhtään kehenkään, mutta onneksi sosiaalisina ihmisinä olemme löytäneet paljon kavereita ja ei meillä täällä tylsää tule. Ennenkuin joku pääsee kommentoimaan, että asuisitte sitten kampuksella niin olisi edes vähän opiskelijaelämää, mutta vaan kun ei ole. Opiskelijat ovat parin kuukauden aikana tasaiseen tahtiin muuttaneet kampukselta hotelleihin, koska asumisen taso ei ole päätä huimaavaa ja koulu alueella tulee iltasin aika tylsää.

Koulussa on näennäisesti isot toimistot KV-palveluita varten ja paljon ihmisiä työllistetty, jotta yliopisto olisi kansainvälinen, mutta silti välillä ihmetyttää kuinka hankalaa toiminta KV-puolella on. Esimerkkinä toimikoon, vaikka viisumin lisäentryn saaminen, josta postasimme aikaisemmin. Lisäksi KV-puolta vaivaa tiedon puute. Esimerkiksi kukaan ei vieläkään tiedä tarkalleen, koska koulumme päättyy täällä. Paperissa lukee 6.12, mutta se voi loppua jo viikkoa aikaisemmin tai 1.12 tai joskus silloin(?!). Aika hankala on lähteä lentoja buukkailemaan kun ei tiedä milloin se koulu oikeasti loppuu. Lisäksi aina kun joltain henkilökunnan ihmiseltä kysyy jotain niin vastaus on I don't know. Kouluun tullessa meistä suomalaisista vaihtreista ei ollut muuta tietoa kuin yksi a4 jossa luki kaikkien nimet. Vaihtareihin liittyvä tiedotus tapahtuu kuulemma dormin seinällä eikä esim. Internetissä. Me emme asu dormissa, joten kyselemme aina onko jotain kuulunut, mutta koko aikana seinälle on ilmestynyt yksi ilmoitus Shanghain kiertoajelusta. Vaihtoesitteessä luki, että koulu järjestää kaksi matkaa lukukauden aikana, mutta eipä ole kuulunut, eikä taidettaisi enää uskaltaa lähteäkkään.

Viimeisenä asiana palaan kurssien haastavuuteen, josta onkin ollut tekstiä aikaisemissa kirjoituksissa. Haastavuus ei vastaa suomalaista yliopistoa, enkä tiedä vastaako yliopistoa muutenkaan. Kiinalaisten kursseista en osaa sanoa sillä en tiedä, mutta vaihtarikurssit ovat aivat liian helppoja. Niin se vaan on, että ihminen kaipaa elämässään haastetta ja nykyisellään kurssit eivät motivoi matkustamaan 40 minuutin koulumatkaa kello seitsemän jälkeen. Kiinan kielen kurssit tekevät poikkeuksen. Kielenopintoja on paukutettu sellaisella tahdilla, että enpä olisi uskonut puhuvani näin paljon kiinaa kahden kuukauden jälkeen.

Tiedän, että Shanghain muissa yliopistoissa tilanne on paljon parempi. Ainakin Tongji, Fudan ja School of economics and Finance järjestävät paljon opiskelijakativiiteetteja, koulut ovat viihtyisiä ja kurssit motivoivia ja jopa liiankin vaikeita. Suurin osa ei ole kuullutkaan koko Shanghai Universitysta, eikä varsinkaan siitä, että siellä olisi vaihtareita. Sen sijaan Fudan ja erityisesti Tongji ovat tunnettuja ja mm. Aalto yliopistolla on mahdollisuus tehdä kaksoistutkinto Helsingissä ja Tongjissa. 

Ja ettei menisi koko blogi aivan itkemiseksi ja valittamiseksi niin pitää esittää korjausehdotuksia. Koen, että kohdeyliopistomme ongelmat ovat tällä hetkellä sen verran suuria, että niitä ei kannata yrittää lähteä ratkomaan vaan tilalle tulee löytää parempi kohde. Shanghaissa on yli 20 yliopistoa, joten kai niistä joku LUTin huolii. Vaasa ja Aalto tekevät toimivaa vaihtoa suurempien koulujen kanssa, joten miksei sitten myös LUT. LUT on panostanut valtavasti opetuksen tasoon ja saanut useita akkreditointeja, joten nyt olisi aika hyödyntää sitä myös ulospäin. Täällä Shanghaissa olisi tarjoilla yliopisto, joka on NY Timesin tekemän tutkimuksen mukaan 43. paras tarjoamaan työntekijöitä.

Nyt varmasti joku ajattelee, että helppohan se on puhua, mutta kontaktien saanti on niin vaikeaa. Minä pystyn tarjoamaan henkilöiden kontaktit täältä Shanghaista, jotka tekevät työkseen tätä yliopistojen välisen yhteistyön edistämistä ja varsinkin vaihto-opiskelu mielessä. Tarvittaessa voin ottaa projektin hoitaakseni ja katsoa mihin päädytään. Joka tapauksessa koen, että LUTilla on potentiaalia parempaan yhteistyö yliopistoon ja opiskelijamme ansaitsevat sen.

Terveisin,

Kuutti


Ps. Edelleenkin Shanghai on paikkana aivan mahtava ja en kadu hetkeäkään, että päädyin Kiinaan ja juurikin tänne vaihtoon!


2 kommenttia:

  1. Kiitti mielenkiintoisesta postauksesta. Harmi, että opiskelu ei vastaa odotuksia, mutta onneksi saatte käypää kieliopetusta ja toivottavasti myös Kiinan kulttuurin ja ehkä taloudenkin (?) tuntemusta - niitä olisi hankalampi saada täällä koti-Suomessa. Tsemppiä!
    Tarja

    VastaaPoista
  2. Hyvää iltaa ja terveiset Napapiirin pohjoispuolelta. Siellä on jo lunta ja hiihtokausi käynnistynyt.
    Tekstisi on asiaa ja tilannetta hyvin avaava.
    Suosittelisin tekemään referaatin ja lähettämään sen paikalliseen lehteemme Lappeenrannassa, Enklaavin lehteen sekä Aalefiin. Sitten sähköpostijakelu dekaanillenne sekä rehtorille ja tietenkin kansainvälisestä vaihdosta vastaavalle henkilölle.
    Ennen kuin avasit oman ajatuksesti olin jo sanonut ääneen, että kyseessä on yliopiston (LUT) kumppanin valinnan ongelma.
    Tosi hieno juttu, että ongelma tunnistetaan ja siihen myös haetaan ratkaisuesitys.
    Kritiikki ilman parannusesitystä on turhaa kritiikkiä.

    Kokemus ei ole turha ja vaikeuksillakin on tarkoituksensa.
    t
    isäsi Jaakko

    VastaaPoista