perjantai 8. marraskuuta 2013

Kiinan opiskelusta

Jotta saataisiin blogiin vähän kouluasioita ajattelimme hieman avata mitä olemme kiinan kielessä oppineet. Perus koulupäivämme on klo 8-11.40 eli 4 x 45min oppituntia ja tauot. Aamuisin lähdemme kouluun viimeistään klo 7.20 ja nautimme 40minuutin metromatkasta kahdella eri metrolla. 

Yleensä kielen tunneilla ensimmäiset 45minuuttia kertaamme edellisen tunnin asioita niin, että opettaja laittaa meidät tekemään omia lauseita, dialogeja yms. Sitten menemme uusiin sanoihin ja dialogiin, opiskelemme hieman kielioppia ja viimeisen 45minuutin aikana teemme kirjoitusharjoituksia, joista saamme arvosanan. Ensimmäisillä viikoilla meillä oli leikkejä ja pelejä, mutta ne ovat nyt jääneet ja olemme keskittyneet kielioppiin. Tänään esimerkiksi opettelimme 3 x 45min le - sanan käyttöä ja miten se vaikuttaa lauseeseen. 

Mutta tässä listattuna asioita, joita olemme oppineet
-Itsensä ja perheen esittely
-Mitä tekee työkseen
-Kertomaan päivän aikatauluista
-Miten taksissa/ravintolassa/kaupassa toimitaan
-Suunnan neuvominen ja kysyminen
-Sää

Yllä mainitut asiat ovat suurempia kokonaisuuksia, joita olemme käyneet. Osaamme esimerkiksi tinkiä kaupassa, tilata ruuat ravintolassa, liikkua taksissa niin ettei tarvitse joka kerta olla osoitelappua mukana, kysyä missä on metro ja niin edelleen. Kuten Kuutti jo aiemmassa postauksessa totesi, olemme oppineet ehdottomasti enemmän kiinaa mitä ajattelimme. Välillä koulussa tuntuu helpolta ja seuraavalla tunnila taas katsot suu auki taulua ja niitä ihmeellisiä merkkejä tajuamatta mitään. Välillä se, että joku ymmärtää mitä tahdot esim. kioskista tekee sinut iloiseksi ja toisaalta välillä ihmettelet miksi kiinalainen jatkaa kiinan huutamista vaikka varmasti näkee naamastasi ettet tajua sanaakaan. Toivon kuitenkin, ettemme aivan heti unohtaisi tätä uutta ja vaikeaa kieltä. Tarkoituksena on jatkaa kiinan opiskelua kun palaamme Suomeen. 

Hyvää viikonloppua!
-Maria

1 kommentti:

  1. Heisulivei, hienoa että olette oikeasti oppineet siellä kiinaa sen verran että tulee edes joissain asioissa ymmärretyksi ja vähän tajuaa itsekin jotain. Kansainvälistyvässä maailmassa tämän kielen taitajia taitaa olla enemmän kun espanjaa, englantia tms muita kieliä puhuvia (en tosin tiedä maailman puhutuimpia kieliä ja missä järjestyksessä mikin on) ja kiinan auttava osaaminen on ehdottomasti hyvä asia! Tulee vaan olla itse sitten aktiivinen ja hakeutua johonkin (suomi-kiina-seuran mahdollisesti tarjoamaan?) tapahtumatarjontaan aitojen kiinalaisten parissa tms ettei taito pääse unohtumaan.. Luulisi ainakin täällä pk-seudulla olevan kiinalaisia ja varmaan LUT:issakin vaihtareina kiinalaisia? Olen täällä ihan täpinöissäni siitä että oikeasti olette oppineet jotain eikä ole mennyt vaan turistina pyörimiseksi.. :) Suomesta hyvää yötä! t. Mama

    VastaaPoista